Beddengoed is meer dan alleen een functioneel artikel. Natuurlijk is het belangrijkste dat het heerlijk zacht aanvoelt en u de beste nachtrust bezorgt. Maar nu is het minstens zo belangrijk hoe goed het in uw interieur past. Wilt u de sfeer van Parijs in uw slaapkamer brengen, de zee, natuur of kunst? Of wilt u het gevoel krijgen iedere dag in een vijfsterrenhotel te logeren? Voor iedere maat matras is er tegenwoordig veel keuze wat design betreft. Het kopen van beddengoed is veranderd van een noodzakelijke aankoop tot een verwenmoment voor uzelf, zonder dat u uzelf schuldig hoeft te voelen.
Milieuvriendelijk geproduceerde dekbedovertrekken
Vraagt u zich af wat de impact van uw keuze beddengoed heeft op het milieu? Dan kunt u het beste niet kiezen voor microvezel of fleece. Dit bevat zeer kleine deeltjes die tijdens het wassen loslaten en in de natuur terecht komen. Dit zorgt voor verontreiniging van zeeën. Waar je ook beter niet voor kunt kiezen is katoen. Bij de productie van katoen moeten vaak bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, die in de natuur terecht komen. Het is beter om te kiezen voor linnen, zijden, hennep of een beddengoed dat een milieukeurmerk heeft voor textiel. Tegenwoordig zijn er veel verschillende keurmerken.
Milieu- en ethische keurmerken van dekbedovertrek
Milieukeurmerken voor textiel zijn EKO (voor biologisch katoen), Ecocert, Demeter, GOTS, het Europees Ecolabel, Blue Bottom en Greenkey. Een kenmerk van Soil Association betekent dat naast het milieu ook arbeidsomstandigheden zijn beoordeeld. Het World Fair Trade Organization keurmerk kijkt naast milieubelasting net zoals Soil Association ook naar de arbeidsomstandigheden en daarnaast ook of de arbeiders voldoende betaald worden en of er geen kinderarbeid plaatsvindt. Daarnaast is Ökotex, waarbij het 1000 label betekent dat het product zowel milieuvriendelijk is als zonder dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie is geproduceerd. Een Max Havelaar keurmerk op textiel betekent dat de arbeiders eerlijke prijzen hebben gekregen.